Alexander Pechtold (D66), Lid Tweede Kamer (verslag & foto’s)

Datum
08-09-2008
Lokatie
Den Haag
Spreker
Alexander Pechtold
Terug naar overzicht

Politiek Café // 29.09.’08 // Alexander Pechtold

“Ach, ik wil best de eerste zijn om dit hardop te zeggen: met Wilders wil ik niet samenwerken.” Alexander Pechtold bekend kleur in het eerste Politiek Café van dit seizoen. “En Rita Verdonk moet eerst maar eens met haar fileplan komen, dan kijken we wel verder.” Verder spreekt de D66-voorman in zijn betoog vanavond zijn ergernissen uit over al die tijd die verspild wordt in De Tweede Kamer.

Eerst blikt Pechtold kort terug op de miljoenennota. “Het was een kabbelend stuk om de inwoners van Nederland maar niet bang te maken. Een puntje koopkracht hier meer, een puntje daar minder. Veel meer was het niet. Wij hameren er al twee jaar op dat er stevige hervormingen noodzakelijk zijn om ons te meten in de 21e eeuw. Om nieuwe doelen te stellen voor Nederland.”

Frustrerend vindt de ex-burgemeester van Wageningen dat veel belangrijke dossiers zijn stilgezet. Zo zegt hij dat er vijf miljard per jaar bij het onderwijs moet, de starterproblemen op de woningmarkt moeten worden opgelost en er snel een discussie moet komen over de AOW. “Op dit moment zijn er twee AOW’ers per tien werkende Nederlanders. Straks zijn dit er vijf. Gaan we dan naar een latere AOW of een lagere? Op dit moment laten we ons afleiden in het debat. We hebben het over Boerka’s en over de vraag of we F16-vlieguigen met de bussen in Gouda mee moeten laten vliegen voordat ze weer kunnen rijden. We verspillen zo kostbare jaren.”

“Een ander belangrijk punt is dat we baanzekerheid moeten gaan omzetten in werkzekerheid”, vervolgt Pechtold zijn betoog. “Het wordt de tendens om eens per vijf jaar van baan te gaan wisselen, en daarom moeten we het ontslagrecht versoepelen. Als het even slecht gaat met een bedrijf moeten ze ook even van wat personeel afkunnen.”

“Het kabinet mag wat mij betreft nog wel even blijven zitten. De scheiding tussen de partijen moet eerst duidelijk worden. De SP is nu bijvoorbeeld zowat conservatiever dan rechts, en Verdonk is op bepaalde punten juist weer progressief, terwijl je haar eigenlijk onder rechts zou scharen. Neem ook bijvoorbeeld het CDA en de PvdA: die kiezen geen kant om te zorgen dat ze de kiezer maar niet tegen het hoofd stoten. Daar ben ik niet bang voor, ik vertel de waarheid!”

Bij het verschijnen van het Liberaal Manifest heeft Pechtold iets gerealiseerd. “Het is een mooi stuk papier, maar zodra Van Baalen zegt dat Guantanamo Bay best wel kan, en Teeven zegt dat de telefoongegevens best wel levenslang bewaard mogen blijven, denk ik: liberale broeders, er is een groot verschil tussen ons gekomen.”

Het publiek wil graag het standpunt van Pechtold weten over Turkije. “Ik vond het zo opmerkelijk dat Hans van Baalen van de VVD laatst zei dat Turkije de komende tien jaar niet in de EU zo komen. Voor die uitspraak was Wilders tien jaar geleden uit de partij gezet, maar dat terzijde. Het is gewoon stoere praat die nergens over gaat. Turkije zou al niet binnen tien jaar toetreden, ze zijn nog lang niet zo ver. Laten we ons nou maar eerst bezighouden om de bestaande 27 leden sterk te maken, voordat we over een 28e beginnen.”

Ook is men benieuwd over zijn ideeën over de toetreding Georgië tot de NAVO. Pechtold: “Ik vraag me af of het een keuze is voor de NAVO of tegen Rusland. Als het het tweede is moeten we oppassen. Rusland heeft nog veel macht met bijvoorbeeld zijn gasleidingen en daarom moeten we niet a la Amerika de Russen steeds maar weer voor het hoofd stoten. Georgië mag op ten duur wel lid worden, maar wel met de juiste motieven.”

Door Pim Brassien