Boris Ditrich (D66), lid Tweede Kamer (foto’s & verslag)

Datum
15-03-2004
Lokatie
Laren
Spreker
Boris Ditrich
Titel
VMBO-onderwijs, een zinkend schip of slechts averij?
Terug naar overzicht

Politiek café, Laren, 15 maart 2004

VMBO-onderwijs, een zinkend schip of slechts averij?

Boris Dittrich en John Peters

Een zinkend schip?
Op maandag 15 maart j.l. trok Politiek Café ’t Gooi weer heel wat aandacht. De vaste lokatie, café ’t Bonte Paard in Laren, kon niet voller. Het thema VMBO-onderwijs (voortgezet middelbaar beroepsonderwijs) heeft dan ook de laatste tijd heel wat publiciteit gekregen. De zaterdag ervoor stond nog in het NRC Handelsblad dat de hervormers spijt hebben hier ooit aan begonnen te zijn. Het vmbo-onderwijs is de grootste onderwijsvernieuwing van de jaren negentig geweest. Het paradepaardje van toenmalig Staatssecretaris Tineke Netelenbos (PvdA). Helaas gaat het in de praktijk niet zo goed. Ruim 40% van de leerlingen verlaat de school zonder diploma.
Politiek, praktijk en deskundige
De organisatie van Politiek Café ’t Gooi had zo veel mogelijk partijen uitgenodigd om met de bezoekers in discussie te gaan. Naast Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66 en John Peters hoogleraar onderwijskunde een de universiteit van Groningen, waren ook vertegenwoordigd de Tweede Kamerleden: Fenna Vergeer (SP), Angelien Eijsing (PvdA), Margot Kraneveldt (LPF) en de directeur van College de Brink te Laren, Henk Kempink.
Of slechts averij?
Volgens John Peters is het vmbo-onderwijs een zinkend schip. Doordat deze scholen ook les moeten geven aan probleemleerlingen, nemen ordeproblemen toe. In een eerste reactie op de stelling van John Peters zei Margot Kraneveldt (LPF) dat dit een te krasse uitspraak is. “Zeker is er sprake van een flinke averij en reparaties zijn nodig”. Angelien Eijsink (PvdA) verbaasde zich erover dat de pers altijd over die 60% praat die naar het vmbo gaat, maar volgens haar zijn er geen vmbo-scholen. Boris Dittrich bezoekt heel wat van deze scholen en ontkent niet dat er problemen zijn. Maar om het vmbo-onderwijs het afvoerputje te noemen zoals sommigen zeggen, dat gaat hem te ver. De SP, vertegenwoordigd in de persoon van Fenna Vergeer, zegt dat de constructie van het vmbo-schip niet goed is. “Gelukkig zijn deze scholen zelf bezig te kijken hoe de problemen zo goed mogelijk op te lossen”, aldus Fenna Vergeer.
Terug naar kleinschaligheid
Na deze eerste reacties brandt de discussie los. Fenna Vergeer (SP) kreeg het Spaans benauwd toen Dittrich er op wees dat dit kabinet 700 miljoen extra investeert in onderwijs. “Dan wel boter bij de vis, want nu wordt er op alle mogelijke terreinen gekort”, aldus Vergeer. Directeur van College de Brink in Laren, de heer Kempink, wijst erop dat politiek en praktijk langs elkaar heen praten. Volgens hem hebben niet alle scholen dezelfde problemen. “ Vooral in grote steden zouden de scholen veel kleinschaliger moeten. De leerling is de dupe van de kostensystematiek”, zo zegt hij. Boris Dittrich zou het speciaal onderwijs, leerlingen met achterstanden, weer als aparte school willen zien om deze leerlingen voldoende aandacht te kunnen geven. Dittrich: “Ook moeten we af van de grootschaligheid, dat ben ik met de heer Kempink eens, en problemen moeten we niet willen oplossen met structuuroplossingen”.
En zo is er nog flink gediscussieerd met de vele bezoekers.

Wederom een zeer succesvolle avond waar men na afloop nog ruim de tijd kreeg om met zowel de politici als deskundigen na te praten onder het genot van een drankje.