Bozorgmerh Ziaran, ambassadeur van Iran (verslag & video)
Internationaal Politiek Café, 10 April 2007, Den Haag
H.E. Mr B. Ziaran, ambassadeur van Iran
Het International Politiek Café is vanavond vereerd met het bezoek van de Iraanse ambassadeur Mr B. Ziaran. Hij gaat de volle zaal inzicht geven in de positie van Iran in het Midden-Oosten. Volgens de ambassadeur is de grote vraag of Iran de regio domineert of de ambitie heeft dat te doen. “Wij hebben de macht in de regio, of we het ambiëren of niet.”
Aan het begin van het betoog wil Ziaran eerst de definitie van macht uitleggen, zodat iedereen elkaar in de discussie begrijpt. “Mijn definitie van macht is goed uit te leggen. Het is de mogelijkheid om het gedrag van mensen te beïnvloeden op de manier hoe jij het wilt.” Volgens de ambassadeur is alleen al de culturele invloed van Iran erg groot. Door de rijke geschiedenis van duizenden jaren zijn in bijvoorbeeld veel monumentale bouwwerken in India invloeden te zien van de Iraanse cultuur. Ook vindt hij het land vandaag de dag nog erg rijk, vooral in menselijk opzicht. “Iedere Iraniër wil het beste van het beste. Steeds meer inwoners gaan studeren, en dan het liefst aan de universiteit.”
“Ik ga maar meteen de grote vraag beantwoorden”, aldus Ziaran. “In bijvoorbeeld Iraq en Afghanistan is onze invloed enorm. De vraag of we het ambiëren is niet relevant, we hebben gewoon veel macht in het Midden-Oosten. Dit beginnen grote landen als Amerika zich ook te realiseren. We krijgen steeds meer verzoeken voor gesprekken met ons over onze buurlanden.” Hij vergelijkt de situatie van Iran met een klein olifantje. “We zijn een kleine olifant die in een kleine kooi wordt vastgehouden. We blijven groeien en moeten op gegeven moment uit deze kooi. Als andere landen dit niet zien is dat een fout. Ze kunnen kiezen voor confrontatie, ons niet bevrijden uit de kooi, of coöperatie.”
Iemand uit het publiek trekt de democratie in Iran in twijfel. Ziaran reageert: “Dit is weer zo iets, wat is volgens u nou de definitie van democratie? Kent u een land waar een perfecte democratie heerst? Neem bijvoorbeeld Amerika. Je kan pas president worden als je veel geld hebt voor een campagne, is dat dan democratie? Wij hebben geen perfect systeem, maar we hebben het wel zelf gecreëerd. Dit is te vergelijken met geld. Mijn dochter wilde laatst een spelcomputer. Ik gaf haar die en na tien dagen spelen keek ze er niet meer naar om. Dit komt omdat ze voor het geld waarvan het apparaat is gekocht niet keihard heeft gewerkt, ze kreeg het. Zo zie ik ook onze democratie. We hebben het zelf opgebouwd. Het Westen kan geen systeem aan ons opdringen door middel van geweld, dat werkt niet. Het is ook nog recente geschiedenis dat vrouwen in Nederland niet mochten stemmen. Het kost allemaal tijd.”
De Iraanse ambassadeur wil nog even benadrukken dat zijn land absoluut niet de intentie heeft om nucleaire wapens te ontwikkelen. “We willen alleen maar nucleaire energie opwekken. Er is absoluut geen intentie om een nucleaire supermacht te worden”. Aan het einde van het betoog verontschuldigd Ziaran zich nog omdat hij van zichzelf vindt dat hij geen goede spreker is. Het publiek was het hier waarschijnlijk niet mee eens want de avond werd besloten door een hard applaus.
Tekst Pim Brassien