Klaske de Jonge, Start actieweek Vet Gezond van de Consumentenbond! (foto’s & verslag)

Datum
27-03-2006
Lokatie
Den Haag
Spreker
Klaske de Jonge
Titel
“Bond kiest gezond”
Terug naar overzicht

Politiek Café, Den Haag 27 maart 2006

Klaske de Jonge

Dames en heren,

Nogmaals van harte welkom op de aftrap van de actieweek Vet Gezond van de Consumentenbond!

De Consumentenbond organiseert deze actieweek in kader van zijn campagne “Bond kiest gezond” die als doel heeft dat voor consumenten de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt.

U weet het onderhand vast al wel: we worden met zijn allen in snel tempo te dik met alle gevolgen van dien. Het is van groot belang dat we daar met zijn allen in Nederland en Europa wat aan gaan doen.

VWS, het ministerie van minister Hoogervorst, en de levensmiddelenindustrie zeggen het probleem van overgewicht serieus te nemen, maar de bond wil graag een meer concrete aanpak. Voorlichting over een gezonde levensstijl is belangrijk, maar niet voldoende. Fabrikanten verleiden consumenten, ook kinderen, continu met allerlei reclame en salespromoties om ongezonde producten zoals snacks en hamburgers te consumeren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de speeltjes in zakjes chips gericht op kinderen. Kinderen zijn kwetsbare consumenten omdat zij de gezondheidswaarde van voedingsproducten niet kunnen inschatten en zij zijn ook de groep waar het overgewicht het snelst toeneemt.

Afgelopen zondag zei Dhr. Sanders van de Raad Volksgezondheid en Zorg nog treffend in het Tv-programma Buitenhof dat harde maatregelen nodig zijn om overgewicht tegen te gaan. Ook het verleden jaar verschenen rapport van het RIVM stelt dat er een belangrijke taak is weggelegd voor de levensmiddelenindustrie: ze moeten productsamenstellingen verbeteren en meer verantwoorde reclame maken.

Zelfregulering is natuurlijk te prefereren boven wetgeving, maar de Consumentenbond vindt wel dat de voedingsindustrie een stok achter de deur moet hebben. De Nederlandse overheid die vooral de nadruk legt op de eigen verantwoordelijkheid van de consument is dat niet! Minister Hoogervorst zou een voorbeeld moeten nemen aan Eurocommissaris van Volksgezondheid en Consumentenzaken Kyprianou die onlangs heeft aangegeven dat reclame voor vet en ongezond eten gericht op kinderen moet stoppen. De industrie krijgt van hem een jaar om dat zelf te regelen, anders volgt er wetgeving. VWS zou dit goede voorbeeld in Nederland moeten volgen!

Kortom, de Consumentenbond wil dat de levensmiddelenindustrie stopt met salespromoties voor ongezonde producten gericht op kinderen: dus geen speeltjes meer in de chips of hamburgermaaltijden! Maar de Consumentenbond wil kinderen die leuke speeltjes natuurlijk niet onthouden! Met de actieweek Vet Gezond wil de Consumentenbond dit streven op een ludieke manier kenbaar maken: laten we de leuke hebbedingetjes voortaan in gezonde producten stoppen! Een goed voorbeeld doet goed volgen: daarom heeft de bond zelf ‘strippo’s’ met de kinderidolen Ernst en Bobbie erop laten maken die bij worteltjes en fruit gestopt worden.